Pište-Povídky blog

  Celé Česko čte dětem spolu s 12 osobnostmi v luxusním pohádkovém kalendáři

2. 10. 2009

Martin Dejdar je Kocourem v botách s nakroucenými hrdými kníry, Ivana Chýlková Sněhovou královnou a její synek Kajem, Arnošt Goldflam jako rytíř přemáhá draka a zachraňuje svoji vlastní rodinku… Pohádkové bytosti a pohádkové výjevy potěší na unikátním uměleckém kalendáři Celé Česko čte dětem. Kalendář pro rok 2010 vydala 17. září stejnojmenná společnost v čele s Evou Katrušákovou.

Její rozsáhlý projekt, taktéž nazvaný Celé Česko čte dětem, ukazuje, jak je pro rozvoj dítěte důležité, aby mu rodiče nahlas předčítali. V kalendáři reprezentuje každý měsíc roku jedna známá osobnost s dítětem, a stává se tak podnětem pro předčítající rodiče. Hvězdné osobnosti vidíme vždy v aranžované fotografii inspirované některým z výjevů z dětské literatury, ať české nebo zahraniční. Jako pohádkové postavy se na fotografiích objeví s dětmi také spisovatel Michal Viewegh, televizní moderátor Pavel Zuna, za sportovce Kateřina Neumannová a Dominik Hašek, zpěvačky Aneta Langerová a Ewa Farna, filmová dokumentaristka Olga Sommerová a další hvězdy veřejného života. Dvanáctka těchto osobností v kalendáři patří mezi více než 40 významných osobností, které podporují projekt Celé Česko čte dětem.

Exkluzivní obrazová část je dílem velké naděje české fotografie Dity Pepe, která je držitelkou několika cen v České republice i v zahraničí. Grafický návrh kalendáře je dílem Aleše Najbrta, jednoho z nejžádanějších českých grafiků poslední doby. Kalendář vznikal 18 měsíců a světlo světa spatřil v září 2009.

Do projektu Celé Česko čte dětem se již zapojilo přes 300 institucí, škol, mateřských center, psychologických poraden, dětských oddělení nemocnic i jednotlivců. O kampaně kolem projektu se stará na 70 dobrovolníků a iniciátorka kampaně vyzývá k účasti v regionech i další. Všichni si uvědomujeme, jak důležité jsou osobnostní vzory a četba pro vzdělání a morálku národa. Právě 40 osobností již s velkým ohlasem dětem veřejně předčítalo. „Ale naprosto zásadní je to malé čtení doma,“ podotýká Eva Katrušáková. „Jde totiž i o citový rozvoj. O emoce. O společné sdílení času. O pohlazení. O pocit dítěte, že rodič právě teď patří jen jemu a že je důležité a milované. A nemusí číst jen maminka. Když si sedne na kraj postýlky táta, který mívá tak málo času, je to obzvlášť velká slast!“ Michal Viewegh souhlasí: „Sám coby téměř permanentně unavený otec dobře vím, jak těžké bývá najít večer sílu na hlasité předčítání osmistránkové pohádky…“ Mezi ty, kdo dobře znají všestranný vliv četby a přimlouvají se, aby si rodiče s dětmi doma četli, patří také výtvarnice, malířka a autorka loga Celé Česko čte dětem® Emma Srncová: „Zděšeně sleduji filmy a hry pro děti. Fantasmagorie plné zla a násilí. Nostalgicky vzpomínám na své mládí bez televize a na knížky plné pohádek. Díky čtení si člověk může stvořit svět plný fantazie a já jsem v něm vlastně zůstala dodnes. Rodiče, bábinky, dědové, vraťte se, alespoň na chvíli s vašimi dětmi a vnuky, do tohoto světa plného pohlazení a čtěte dětem.“

Nový komentár » | Napsal Matthias v kategorii Zajímavé weby


Odeslat komentář

Zatim nevalidni XHTML | Validni CSS | Copyright © Pište-Povídky blog
Vzhled od SmallPark